Omega 3 je polonenasýtená mastná kyselina, ktorá sa prirodzene nachádza v niektorých trávach, semenách a morských rastlinách. Ľudské telo si nevie samo vyrobiť omega 3 ani omega 6 (tak isto ako napríklad vitamín C), preto sa nazývajú esenciálne – nevyhnutné. Bez nich neprežijeme, telo ich neprodukuje a musíme ich získavať z potravy.
Teplo, vzduch a svetlo však omega tuky postupne degradujú. Oxidáciou získavajú nepríjemný zápach a chuť (aj preto ich výrobcovia z jedla niekedy odstraňujú ohrevom a inými procesmi, aby predĺžili trvanlivosť svojich potravín).
Čo robia omega-3 a omega-6 pre náš organizmus
Esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6 sú základom bunkových membrán a mozgu. Keby sme odparili vodu, 60% nášho mozgu by tvorili práve omega 3 a 6 mastné kyseliny. Keďže bunky v našom tele sa neustále regenerujú, potrebujeme denný prísun čerstvých omega 3 a 6.
Omega mastné kyseliny sú dôležité pre:
- energetický metabolizmus
- metabolizmus proteínov
- pamäť, sústredenie a náladu
- správne fungovanie hormónov
- imunitné funkcie
- zdravie kože
- uzdravovanie a regeneráciu
Nedostatok vitamínu C môže spôsobiť vážne problémy spojivových tkanív a nedostatok vitamínu D zas problémy s kosťami, ale nedostatok omega 3 a 6 mastných kyselín ohrozuje všetky časti a funkcie nášho organizmu.
Ak nemáme v potrave dostatok týchto základných tukov, trpieť budú nielen spojivové tkanivá, svaly a kosti, ale aj mozog, srdcovo-cievny systém, oči a zrak, pokožka a vlasy, reproduktívne orgány aj tráviaca sústava.
Koľko omega-3 potrebujeme každý deň?
V rámci vyváženej stravy by sme mali skonzumovať toľko potravín bohatých na omega 3 a 6, aby zhruba 2% našich denných kalórií pochádzali z omega-3 a zhruba 6 až 9% z omega-6. Takže pomer medzi nimi je 1:3 až 1:4,5. Mimochodom, presne v tomto pomere sa nachádzajú v konopných semiačkach.
Bežná západná diéta so spracovanými potravinami je zúfalo nevyvážená a nevýživná – chýbajú v nej kvalitné omega-3 aj omega-6, pretože väčšina rastlinných olejov (s výnimkou za studena lisovaných) obsahuje nie zdravé, ale toxické tuky, ktoré spôsobujú zápaly.
Za studena lisovaný konopný olej a konopné semiačka sú výborný spôsob, ako nahradiť toxické potraviny zdravými a dopĺňať potrebné množstvá omega 3 a 6. Dve lyžice tohto oleja alebo tri lyžice surových konopných semiačok denne poskytnú dospelému človeku výborný zdroj týchto esenciálnych živín.
Konopné semiačka ako vyvážený zdroj dôležitých živín
Nehovoriac o tom, že konopné semiačka sú aj skvelý zdroj proteínu (majú ho 33%), hoci na celkovú dennú potrebu by ste ich museli zjesť dosť veľa a to zas nie je prínosné z iných hľadísk. Na ilustráciu: Osoba s váhou 60 kg a sedavým zamestnaním by mala skonzumovať cca 50 gramov bielkovín denne, čo by znamenalo 170 g alebo 17 polievkových lyžíc konopných semien. To je 850 kalórií alebo viac ako 40% bežnej kalorickej potreby (2000 kal.) a 85 g tukov.
Živiny v konopných produktoch sú však celkovo veľmi vyvážené a dá sa povedať, že si „nahrávajú“ – konopné produkty poskytujú aminokyseliny, vitamíny skupiny B a minerály (kalcium, zinok, horčík), ktoré sú potrebné práve na dobré využitie omega tukov. Okrem toho sú bohaté na gama tokoferol – silný vitamín E – ktorý sa bežne používa ako prírodný konzervant v omega olejoch. Preto sú práve tieto semiačka naozaj vynikajúcim potravinovým doplnkom.
Čo obsahuje 1 polievková lyžica konopných semiačok (10 g):
55 kalórií
5 g tuku, z toho 3,8 g omega: 1 g omega-3 (ALA) + 2,8 g omega-6 (LA)
0% cholesterolu
0,9 g karbohydrátov
3,2 g proteínov
7 mg kalcia
120 mg draslíka
70 mg horčíka
ďalej zinok, železo, fosfor, meď, mangán
vitamíny skupiny B a E