Za alergické prejavy ako sťahovanie hrdla, kýchanie, svrbenie, žihľavka či vyrážky môže nadmerná hladina histamínu v tele. Táto látka je za normálnych okolností pre nás dôležitá v boji proti rôznym patogénom, reguluje uvoľňovanie žalúdočných štiav a je užitočná aj pri zápaloch.
Histamín produkujú samotné imunitné bunky, no vstrebávame ho aj z potravy – v niektorých potravinách je ho menej, v iných viac. U ľudí s alergiou a histamínovou intoleranciou (HIT) sa histamín neodbúrava dostatočne, naopak, ukladá sa v ich organizme a vyvoláva podráždenie.
Dôvody na slabý rozklad histamínu môžu byť rôzne – napr. znížená aktivita enzýmov DAO (rozkladá histamín v tráviacej sústave) a HNMT (reguluje hladinu histamínu v bunkách), ale aj nerovnováha črevnej mikroflóry, problémy s trávením pri autoimunitných ochoreniach alebo aj genetické predpoklady.
Ak má človek alergie alebo HIT, lekár zvyčajne predpíše antihistaminiká na okamžitú úľavu, najmä keď sú príznaky veľmi nepríjemné ako rozsiahla žihľavka, vyrážky, bolesti hlavy, hnačky, sťahovanie hrdla a podobne (u každého človeka môžu byť príznaky iné).
Dlhodobo pomôže antihistamínová diéta, pravidelný pohyb a psychická pohoda, ako aj určité prírodné potravinové doplnky.
V rámci úpravy stravy je dobré obmedziť jedlo a nápoje, ktoré majú vysoké hladiny histamínu – patria sem najmä konzervované a fermentované potraviny, pivo a víno, údeniny, vyzreté syry, ale aj sušené ovocie.
Všeobecne sú pre vás lepšie potraviny, ktoré sú čerstvé a čo najmenej spracované. Prejavy HIT môžu zhoršiť aj živé jogurty, kimchi alebo kyslá kapusta, hoci inak mávajú práve na črevnú flóru priaznivý vplyv. Počas dlhého skladovania histamín stúpa dokonca aj v ovocí a zelenine.
Pri diéte ide teda o postupné obmedzovanie kvôli celkovej hladine histamínu – napr. ak potrebujete zjesť živý jogurt, už si dajte pozor na iné potraviny. Ak ste si vypili pohárik červeného vína k večeri, vynechajte už rozhodne tvrdý syr. Údeniny, pivo a konzervy radšej nekonzumujte.
Čo teda jesť? Najmä čerstvé sezónne ovocie a zeleninu, čerstvé mäso a ryby, vajcia, zdravé obilniny (napr. dvojzrnka, špalda – v plackách, cestovinách alebo celé zrno.)
Prírodné doplnky, ktoré môžu pomôcť zmierniť HIT a alergie:
- Kvercetín (najmä v kombinácii v papaínom a bromelaínom) pomáha k správnemu fungovaniu imunitného systému a hladín histamínu.
- Vitamín C, ktorý pomáha odbúrať histamín (u nás v ponuke dobre využiteľný Vitamín C pufrovaný od Medveď naturals)
- Probiotiká (existujú špeciálne komplexy pre ľudí s HIT) a vlákniny, ktoré pomáhajú k rovnováhe prospešných črevných baktérií (t.j. lepšie trávenie a imunita).
V skratke: Doplnkami a zmenou životosprávy sa snažíme v boji proti alergiám držať dvoch hlavných línií: 1/ dlhodobo posilňovať imunitu, 2/ dlhodobo znižovať histamín v tele (znižovaním príjmu vysokohistamínovaých potravín a podporou jeho rozkladu).
Doplnky, ktoré spomíname v tomto blogovom článku: