Viaceré vitamíny a minerály môžu pomôcť, aby ste lepšie znášali letné horúčavy. Najmä pre ľudí s neznášanlivosťou horúčav a alergiou na teplo a slnko sú veľmi potrebné. O tom, aké potraviny sú vhodné na leto podľa rôznych prístupov, sme písali v predchádzajúcom článku, teraz sa sústredíme na tri letné piliere správnej termoregulácie a rovnováhy v ľudskom organizme.

Horčík (Magnézium) v letnej strave

Horčík reguluje funkciu nervovej a svalovej sústavy, krvný tlak. Nadmerné potenie v lete môže znižovať hladinu horčíka. Vzhľadom na jeho vyššie opísané funkcie, horčík tiež napomáha termoregulácii organizmu.

Potraviny s obsahom horčíka: špenát, tekvicové a chia semiačka, arašídové maslo, čierna fazuľa, jogurt, kešu orechy a mandle.

Strava s vysokým podielom omega 3 mastných kyselín, horčíka a sodíka

Sodík (Potassium) a iné elektrolyty v lete

Je to minerál, ktorý pomáha udržiavať normálny tok tekutín vrátane krvi v našom organizme. Nadmerné potenie a dehydratácia môžu kriticky znížiť hladinu sodíka, preto ho treba najmä v lete dopĺňať. Najlepšie cez potravu, pretože predávkovanie sodíkom vo forme výživových doplnkov môže byť zas nebezpečné.

Potraviny s obsahom sodíka: banány, sušené nesírené marhule a hrozienka, čerstvá pomarančová šťava, ryby a hydinové mäso, špenát, brokolica, paradajky, sója a červená fazuľa, šošovica, mlieko a jogurty. Pri odvodnení alebo prehriatí organizmu je vynikajúci rehydratačný roztok s elektrolytmi, ktorý dostanete v lekárňach alebo čerstvá kokosová voda.

Omega 3 mastné kyseliny v lete

Sú to esenciálne mastné kyseliny, ktoré napomáhajú zníženiu zápalov v tele a podporujú zdravie nervovej sústavy a spojivových tkanív (svaly, kosti, kĺby, koža, šľachy). Pomáhajú tiež lepšie využiť vitamín D3 zo slnka.

V západnej a stredoeurópskej strave zväčša tieto mastné kyseliny absentujú, respektíve ich pomer voči prozápalovým mastným kyselinám omega 6 je veľmi nepriaznivý. Ideálny pomer je medzi 1:1 a 1:4. V súčasnosti je to však až 1:15.

Omega 3 zvýšime príjmom kvalitných doplnkov (Medveď Omega 3, Zinzino Balance Oil +) a zvýšením príjmu týchto potravín: tučné morské ryby (nie z umelého chovu) ako losos, makrela, tuniak, sardinky, sleď, vlašské orechy, ľanové a chia semiačka, ľanový, sójový alebo repkový olej, vajcia z voľného chovu.

Doplnky, ktoré spomíname v tomto blogovom článku:

Horčík v biologicky dostupnej forme môže pomôcť znížiť vyčerpanie a únavu. Príznaky nedostatku horčíka: svalové kŕče, bolesti hlavy, náhle zášklby očných viečok, zhoršenie migrenóznych stavov, depresia, úzkosť, hyperaktivita, nespavosť, zlé znášanie stresu, inzulínová rezistencia, vysoký krvný tlak.

Omega 3 esenciálne mastné kyseliny EPA a DHA z mastných morských rýb a rias majú silne protizápalový účinok a spolu s omega 9 olejovou kyselinou  a polyfenolmi (z olivového oleja, zeleniny, ovocia) chránia telo pred zápalmi. Prispievajú tiež k správnemu rastu a zdraviu tkanív. Ich pomer voči omega 6 mastným kyselinám (rastlinné a orechové oleje) má byť ideálne 1:1, čo sa dá dosiahnuť konzumáciou vhodných potravinových doplnkov. Príklady: Omega 3 od Medveď natural obsahuje v dennej dávke (4 kapsuly) 800mg omega 3 mastných kyselín EPA a 400 mg DHA. Zinzino BalanceOil+ obsahuje v dennej dávke (12ml) 2478 mg Omega 3, z toho 2478 mg EPA a 1283 mg DHA, 3069 mg omega 9 a 3,5 mg polyfenolov + 20 mikrogr. D3.

Nepôsobí len na naše imunitné bunky či kosti, ale ovplyvňuje aj náš nervový systém. Nervové bunky v mozgu obsahujú receptory pre vitamín D.

Ak si chcete niektoré z produktov na tejto stránke objednať alebo sa o nich poradiť, zavolajte alebo nám napíšte.

OBJEDNAŤ TELEFONICKY
OBJEDNAŤ E-MAILOM